Może. Gotowane kości mogą się odłamywać i powodować poważne uszkodzenia wewnętrzne u psów. Kości żebrowe z resztek ze stołu są absolutnie zakazane, podobnie jak wszelkie inne gotowane kości. Surowe kości stwarzają potencjalne zagrożenie i powinny być spożywane wyłącznie pod uważną obserwacją.
Psy mogą z przyjemnością żuć, a nawet spożywać kości żebrowe z wieprzowiny lub wołowiny. Mniejsze kości żebrowe, takie jak te pochodzące od kurcząt, stwarzają większe ryzyko i należy ich unikać. Silny kwas żołądkowy psów pomaga w rozkładzie kości i zabija potencjalne bakterie.
Psy powinny jeść kości żebrowe wyłącznie pod nadzorem, na powierzchni, którą można łatwo wyczyścić (np. linoleum lub kafelki).
Objawy, na które należy zwracać uwagę
Należy zwracać uwagę na następujące objawy, na wypadek infekcji lub komplikacji:
- Wymioty
- Zmęczenie
- Krwawy stolec
- Problemy z uzębieniem